
သင်္ကြန်ထမင်း (မွန်ရိုးရာ)
ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
ဆန် | Rice | ၁ ဗူး (နို့ဆီဗူး) |
ဖယောင်း | Candle | အနည်းငယ် |
ငါးခြောက် | Dry Fish | ၂၀ သား |
ပုစွန်ခြောက် | Dry Prawn | ၂ ဇွန်း (ထမင်းစားဇွန်း) |
နနွင်း | Tumeric | အနည်းငယ် |
ကြက်သွန်နီ | Onion | ၆ လုံး(အနေတော်) |
သရက်သီးစိမ်း | Green Mango | ၃ လုံး |
ဆား | Salt | အနည်းငယ် |
နှမ်းနက် | Sesame | အနည်းငယ် |
ပုစွန်ငပိ | Shrimp Paste | ၃ဇွန်း (လက်ဖက်ရည်ဇွန်း) |
ပဲမှုန့်အကျက် | Split Pea Powder(roasted) | ၁ ဇွန်း (ထမင်းစားဇွန်း) |
ငရုတ်သီးခြောက် | Dry Chilli | ၅တောင့် |
ဆီ | Oil | ၅ ဇွန်း (ထမင်းစားဇွန်း) |
ပြင်ဆင်ပုံ
၁ ။ သရက်သီးများကို အနေတော်ခြစ်ထားပါ။ ကြက်သွန်နီကို လေးစိပ်စိပ်ပြီး အလွှာလေးများလုပ်ထားပါ။ ကြက်သွန်နီဆီချက် ချက်ထားပါ။ ကြက်သွန်နီကို ပါးပါးလှီးထားပါ။ ငရုပ်သီးအခြောက်တောင့်ကို ကြော်ထားပါ။ ငါးခြောက်ကို ပိုင်းဖြတ်ထားပါ။
ရေထမင်းပြုလုပ်ပုံ
၁ ။ ဆန်၁လုံးကိုထည့်ပြီး ရေများများနဲ့ (၂၀မိနစ်ခန့်) ပြုတ်ထားပါ။ ဆန်များ ထမင်းအနေအထားရလာပါက ရေများသွန်ပြီး ရေစစ်ပါ။ စစ်ထားသာထမင်းကို ရေခဲရေအေးအေးဖြင့် စိမ်ထားပါ။
သရက်သီးသုပ်ပြုလုပ်ပုံ
၁ ။ ပန်းကန်လုံး၁လုံးထဲသို့ ခြစ်ထားသော သရက်သီးကိုထည့်ပါ။ ပါးပါးလှီးထားသော ကြက်သွန်နီကိုထည့်ပါ။ ပဲမှုန့်၊ ဆား၊ ပုစွန်ခြောက်မှုန့်၊ ဆီချက်၊ နှမ်းနက်တို့ကို ထည့်ပြီး နှံ့အောင်နယ်လိုက်ပါ။
ငါးခြောက်ကြော်ပြုလုပ်ပုံ
၁ ။ ရေနွေးအိုးဆူအောင်တည်ထားပါ။ ရေနွေးဆူလာရင် ငါးခြောက်များကို ထည့်ပြီး၂၀ - ၃၀မိတစ်ခန့်ပြုတ်ထားပါ။ ငါးခြောက်များနူးလာရင် ဆယ်ပြီးငရုတ်ဆုံထဲထည့်ပြီး ညက်အောင်ထောင်းထားပါ။
၂ ။ မီးဖိုပေါ်ဒယ်အိုးတင်ပြီး ဆီပူလာအောင်ထားပါ။ ဆီပူလာရင် နနွင်းမှုန့်၊ ကြက်သွန်နီ၊ စိမ်းစားငပိထည့်ပြီး မွှေပါ။ ခြစ်ထားသောသရက်သီး ထည့်ပါ။ ရေအနည်းငယ် ထည့်ပြီးမွှေပါ။ ရေခမ်းလာအောင်ထားပါ။
၃ ။ ရေခမ်းလာရင် ထောင်းထားသောငါးခြောက်ကို ထည့်ပါ။ ဆား၊ လေးစိပ်စိပ်ထားသောကြက်သွန်နီ တို့ကိုထည့်ပြီး မွှေပါ။ ကြက်သွန်နီများနူးလာသည်အထိ ချက်ပါ။ ကြက်သွန်များနူးလာရင် မီးပိတ်လိုက်ပါ။ အရသာရှိသော ငါးခြောက်ကြော်ကိုရရှိပါမည်။
ဖယောင်းသင်းနံ့ပြုလုပ်ပုံ
၁ ။ မြေအိုး (သို့) စဉ့်အိုးထဲသို့ စွဲနေသောမီးခဲကိုထည့်ပါ။ ထိုမီးထဲသို့ ဖယောင်းကိုထည့်ပြီး မြေအိုး၁လုံးဖြင့် အပေါ်ကနေအုပ်လိုက်ပါ။ ဖယောင်းငွေ့များကိုကုန်သည်အထိအုပ်ထားပါ။
၂ ။ အုပ်ထားသောအိုးကိုလှန်ပြီး အပေါ်ကနေအဝတ်ပါး ၁ထည်အုပ်လိုက်ပါ။ အုပ်ထားသောအဝတ်အပေါ်ကနေ ရေများလောင်းထည့်ပေးပါ။ ဖယောင်းနံ့သင်းသင်းနဲ့ ရေကိုရရှိပြီး သရက်သီးသုပ်၊ ငါးခြောက်ကြော်တို့ဖြင့် တွဲဖက်ပြီး စားသုံးနိုင်ပါပြီ။
we.com.mm တွင် ဖော်ပြပါရှိသော ဆောင်းပါးများကို မည်သည့် Website နှင့် Social Media များပေါ်တွင် ပြန်လည်ကူးယူဖော်ပြခြင်းကို ခွင့်မပြုကြောင်း အသိပေးအပ်ပါသည်။ အသေးစိတ်အချက်အလက်များကို ဒီနေရာတွင် ဖတ်ရှုနိုင်ပါသည်။